Hoe is bloemkool gezond?

We weten dat groenten gezond zijn, maar we weten zelden op welke manier een groente bijdraagt aan onze gezondheid. Elke groente heeft specifieke medicinale kenmerken.

Bloemkool, een multi-inzetbaar medicijn

We denken dat bloemkool een typisch Nederlandse groente is maar het komt oorspronkelijk uit Azië. Via Turkije is het in Italië beland en heeft het de rest van Europa veroverd. Het groeit hier veel omdat deze koolsoort het goed doet in een koud klimaat.

Voedingswaarde

In 125 gram bloemkool zit genoeg van de ADH voor vitamine C. Verder bevat de bloemkool relatief veel vitamine K, B6 en B11. Ook bevat het veel calcium en zink. De meeste mineralen zitten niet in het witte gedeelte maar in de eetbare bladeren! Gooi dus nooit de bloemkoolbladeren weg maar eet deze op!

Superveel antioxidanten

Bloemkool zit tjokvol met antioxidanten, niet alleen vitamine C maar ook de fytonutriënten cryptoxanthine, koffiezuur, kaneelzuur, ferulazuur, rutine, quercetine en kaempferol. Ook zit er glucorafanine in. Deze stof kan ontstekingen tegen gaan. Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door ontstekingen op celniveau, zo hebben wetenschappers recent ontdekt. Met glucorafanine bevat bloemkool een ontstekingsremmende stof die hart- en vaarziekten bestrijdt.

Spijsverteringsbevorderende groente

Bloemkool is goed voor de spijsvertering. Het helpt onder andere bij de ziekte van Crohn, chronische maagdarmkanaalontstekingen, prikkelbaredarmsyndroom, stofwisselingssyndroom, diabetes type 2 en obesitas. Daarnaast werkt de ontstekingsremmende werking goed tegen reumatoïde artritis. Mensen met insulineresistentie,  een voorloper van diabetes type 2, kunnen genezen van hun ziekte door onder andere bloemkool te eten. Bloemkool is een waar fytotherapeutisch medicijn maar om het effectief tegen een bestaande ziekte te gebruiken moet je advies inwinnen bij een fytotherapeut.

Kook het kort

Bloemkool moet je nooit langer dan vijf minuten koken, anders gaan de voedingsstoffen eruit. Verder is het leuk om bloemkool te combineren met zijn broer broccoli. Witte bloemkool kun je leuk geel maken door het oergezonde kruid kurkuma aan het kookwater toe te voegen. Samen met krukuma past deze witte koolbloem prima in een dieet tijdens de chemokuur. Genees smakelijk!