Paksoi

Paksoi is 5000 jaar geleden in China voor het eerst gecultiveerd. Destijds stond het in China al bekend als medicinale groente.


Knapperige voedingswaarde

Paksoi is een knapperige groente met een lichte anijssmaak. In 100 gram van deze groente zit 75% van de ADH aan vitamine C en er zit zelfs 149% van de ADH aan vitamine A in. Vitamine K bevat het met 28% van de ADH. Verder zit er 16% van de ADH aan foliumzuur en in van vitamine B5 en B6 bevat het 15% van de ADH.


Paksoi bestrijdt kanker

Paksoi is een koolsoort. Zoals alle koolsoorten is paksoi bijzonder gezond. Het helpt: ontstekingen remmen, antioxidanten elimineren, kanker bestrijden, spijsvertering bevorderen, ontgiften en en hart- en vaatziekten voorkomen. De ontstekingsremmende werking geldt op celniveau. Ziekten zoals diabetes, kanker en overgewicht worden eigenlijk veroorzaakt door ontstekingen op celniveau. Producten die ontstekingen bevorderen zijn: suiker, witmeelproducten en witte rijst. Als je op de etiketten van supermarktproducten kijkt, zie je dat vrijwel in elke soep, saus of broodbeleg er wit meel en suiker in zit! Het is beter deze producten te mijden of hun slechte gezondheidsconsequenties op te heffen door het eten van verse groente zoals paksoi. Glucosinolaten, vitamine C en A behoren tot de ontstekingstremmende stoffen in paksoi.

Te langzaam werkende schildklier

Glucosinolaten zijn hele gezonde, kankerbestrijdende stoffen. Maar er is een vrouw in Zuidoost-Azië geweest die het voor elkaar kreeg om jarenlang anderhalve kilo paksoi per dag te eten! Hierdoor ontwikkelde ze hypothyreoïde, een ziekte waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaakt.

In de sla of roerbakken

Paksoi kun je rauw in een salade verwerken en je kunt het een minuutje roerbakken in een marinade of ketjapsaus. Zorg dat de knapperigheid niet verdwijnt! Genees smakelijk!