Knolselderij, drijft vocht af en is goed voor menstruatie
Een knolselderij is het wortelgedeelte van bleekselderij of selderij. De plant die de wortelknol aanmaakt is gewoon een voor de wortel doorgekweekte versie van bleekselderij, waarvan je ook de bladeren kunt eten om ze door een soep te doen. Je kunt knolselderij gebruiken als alternatief voor aardappels; het is veel gezonder dan aardappels!
Er zit 35% van de ADH aan vitamine K in knolselderij. Deze vitamine is onder andere goed voor de aanmaak van botten; met calcium alleen maak je namelijk geen botweefsel aan. Verder is vitamine K goed tegen dementie, Alzheimer en andere degeneratieve hersenziekten.
Tegen kanker
De universiteit van Newcastle heeft onderzoek gedaan en aangetoond dat poly-acetylenen een werking hebben tegen de kankersoorten leukemie en darmkanker. Darmkanker wordt bovendien tegen gegaan doordat in knolselderij vezels zitten. Verder helpt dit knolgewas uitstekend tegen hart- en vaatziekten. Het zorgt ervoor dat cholesterol niet kan oxideren en aan de wanden van de bloedvaten kan plakken. Dit kan namelijk scheurtjes in de aderwand veroorzaken. Deze scheurtjes worden door het bloed gedicht met stolseltjes maar als het scheurtje genezen is, kan het stolseltje wegschieten en voor een hartinfarct of herseninfarct zorgen. Knolselderij voorkomt dit proces.
Menstruatie
Voor vrouwen is het goed om te weten dat de knolselderij bijdraagt aan een soepel verloop van het menstruatieproces. Verder kunnen borstvoeding gevende vrouwen hun voordeel doen met het feit dat knolselderij de moedermelkproductie vergroot. Bovendien is knolselderij een diuretische groente; dat wilt zeggen dat het de werking van de nieren stimuleert om afvalstoffen uit te scheiden. Ook nierstenen en niergruis worden makkelijker verwijderd als men knolselderij eet!
Geen zout nodig
Knolselderij bevat een redelijke hoeveelheid natrium. Gebruik tijdens het koken geen zout. Kook het kort, drie minuutjes, om de voedingsstoffen te behouden het en bak de stukjes daarna op met een uitje en knoflook! Genees smakelijk!
Thomas Dijkman published an updated article in English about the medicinal use of root celery.